Okategoriserade

Festmiddag med anka

Snart helg och helgmiddag

Snart helg och du kanske vill göra en lite mer festmiddag än det vanliga vardagsmaten. Varför inte göra en middag på anka ?! Förut var det ganska dyrt att köpa anka i butikerna, men idag finns det i många butiker i deras frysdiskar. Och det är både lätt och gott att göra en god middag med anka.

4 personer

 • 75 cl rött vin
 • 37,5 cl portvin
 • 5-6 schalottenlökar
 • 2 hönsbuljongtärningar
 • rejält med smör
 • 1-1,5 dl strösocker

Anka

 • 2 ankbröst
 • 1,5 krm salt
 • 1,5 krm svartpeppar

Sellerimousse

 • 2 rotselleri
 • 4 potatisar
 • 5 dl grädde
 • 20 g smör
 • salt
 • peppar
 1. Ställ en halvstor kastrull på het platta. Kasta i 2-3 nävar strösocker och låt smälta. Lägg i ett halvdussin hackade schalottenlökar i det karamelliserade sockret, rör om medan lökarna fräser i sockret i cirka en minut.
 2. Häll i en flaska billigt rödvin och hönsbuljong på tärning (om man inte är restaurang, då häller man i kalvfond ). Koka ner till omkring tre deciliter. Häll i en halv flaska portvin, koka återigen ner till omkring tre deciliter.
 3. Sila av löken, som färgats vackert lila och smakar kanon som tillbehör.
 4. Lägg i en rejäl matsked smör, rör om, såsen tjocknar och blir vackert blank.
 5. Anka
  Gör snygga snitt i ankfettet, gärna rutmönster, lägg brösten med fettsidan ner i het panna. Strunta i smör, det räcker med ankfettet (som man kan smaksätta såsen och moussen med om man vill). Stek tills fettet blir gyllenbrunt.
 6. Salta och peppra på köttsidan. Lägg sedan ankbrösten i ugnspanna med köttsidan nedåt. Ugnen kan ha 120-150 grader, kör ankan till 52-53 grader, det tar ca 15-20 minuter, och låt dem sen vila i folie i några minuter.
 7. Sellerimousse
  Skala potatisen, skär ren rotsellerin och skär den sen i bitar. Koka potatisen i saltat vatten, koka sellerin i grädde. Mixa ihop potatis och selleri med grädde, stor klick smör, salt och peppar. Mixa slätt.
 8. Servering
  Skär ankan i skivor. Klicka upp lite mousse. Lägg lite av den vinkokta löken intill och ringla över lite av såsen.