Rotfrukter – morötter
Gott och nyttigt
Det finns mycket rotfrukter i butikerna nu. Och med morötter kan man göra mycket – koka, steka, rosta och baka med. Och har du inte gjort det förut så tycker jag du ska prova.
Har du svårt att få barnen att äta grönsaker ? Då kan du riva ner morötter i tex köttfärssås – den blir både saftigare och nyttigare då. Eller varför inte baka en morotskaka eller muffins med god glasyr på.
12 stycken ca – beroende på storleken du använder till dina muffinsformar. Mini, mellan eller stora !
- 50 g smör
- 2 dl socker
- 2 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk kanel
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 dl finrivna morötter
Glasyr:
- 75 g smör
- 3 dl florsocker
- 100 g philadelphiaost
- 1.5 tsk vaniljsocker
- 1 msk pressad citronsaft
- Vispa smör och socker pösigt. Vispa ner äggen, ett i taget.
- Blanda mjöl, kanel, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ner detta i äggsmeten. Blanda ner morötterna.
- Ställ muffinsformar i en muffinsform så håller dom formen och jäser rätt upp istället för att vidga sig. Häll smeten i formarna och grädda i 15–20 minuter. Kontrollera med en provsticka att de är klara. Låt svalna.
Glasyr
- Vispa alla ingredienser till glasyren till en fluffig smet. Bred ut glasyren på de avsvalnade muffinsen