Okategoriserade

Chili con carne

Gör efter din egna smak

Chili con carne är en kryddstark maträtt som består av antingen köttfärs eller köttragu och som är smaksatt med chilipeppar. Var ursprunget kommer ifrån är lite oklart men dom vanliga ingredienserna är efter kött : lök, vitlök, spiskummin och tomat. Ibland används bönor och ris. Det finns många recept utan dessa men också med. Det beror lite på vad man tycker om. Och man kan använda lite vad man vill egentligen i beroende på vad man har hemma.

Nedan är ett recept med bönor till ca 4 personer.

  • 400nötfärs
  • morot – finrive
  • gul lök
  • vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1chilipeppar
  • 1 tsk chilipulver
  • 0,5 tsks piskummin – mald
  • 1 burk krossade tomater – (400 g)
  • 2 dl vatten
  • köttbuljongtärning
  • kanelstång
  • 1 tsk salt
  • 1 burkkidneybönor – (410 g)
  • 1 dl persilja – hackad
  1. Skala och riv moroten. Skala och skär löken i klyftor. Skala vitlöken. Hacka lök och vitlök i matberedare.
  2. Fräs löken i olja tillsammans med chilipulver, chilipeppar och spiskummin i 2–3 min. Vill du ha lite starkare gryta sp ökar du mängden chilipeppar. Du kan också byta ut chilipulvret med Chipotle Chili Pepper som ger en rökigare ton. Det är en rökt och torkad chilipeppar.
  3. Tillsätt färs, morot, krossade tomater, vatten, smulad buljongtärning, kanelstång och salt
  4. Låt sjuda utan lock på svag värme ca 20 min. Plocka upp kanelstången ur grytan.
  5. Spola kidneybönorna i kallt vatten. Låt dem rinna av ordentligt.
  6. Blanda ner bönor och hackad persilja i grytan. Servera med bröd.