Okategoriserade

Har du koll på allt mjöl som är glutenfritt?

Vågar du dig på att prova på nått nytt mjöl dvs fri från gluten

Det vanligaste mjölet som man köper är vetemjöl. Det är finmalet och siktat av vete och har en hög halt av gluten. Det används till bakverk, bröd, såser, stuvningar, redningar och pasta. Sen finns det vetemjöl special som är ett siktat mjöl och passar bäst till vitt matbröd och bakning. Mjölet är starkare än det vanliga vetemjölet och du får ett mer luftigt bröd tack vare det.

Durumvetemjöl är ett vetemjöl som mals av durumvete. Det är ett hårt veteslag med extra starkt protein och passar till bakning och pasta av. Durumvetemjöl används bland annat i focaccia och ciabatta och det är därför brödet är lite gulaktigt.

Rågmjöl är ett fullkornsmjöl av råg där hela kärnan används. Rågmjöl används i mörkt surdegsbröd och knäckebröd.

Rågsikt ska man inte förväxla med siktat rågmjöl, utan  det är en mjölblandning som består av cirka 40-50 % siktat rågmjöl och resten vetemjöl. Rågsikt passar bäst till matbröd och ger en saftig och mustig smak.

Det är dom allra vanligaste mjölen, men det har dykt upp en hel del andra sorter också och på varje paket eller påse står det vad man använder dom till och hur det fungerar.

Sist men inte minst så finns det mjölmix som är helt glutenfri och det är vad jag använder mest. Denna blogg är helt glutenfri men jag måste ändå berätta om all slags mjöl för ju mer vi vet desto mer kan vi baka utan gluten.