Hemmagjord Keso
Du kan göra den så krämig du själv vill ha den
Keso som man köper i affären finns i en massa olika smaker idag. Men du kan också göra din egna keso om du tycker om att testa. Keso är gryn som man får genom att koagulera mjölk med löpe. Och för att du ska få den rätta smaken syras mjölken först.
Du behöver
- 3 liter ”färsk” mjölk
- 1 msk filmjölk
- 1 tsk löpe
- 3 tsk vatten
- salt
- grädde
1. Rör ner filmjölken i rumsvarm mjölk. Låt det stå i några timmar i rumsvärme så att mjölken syras.
2. Värm mjölken försiktigt till 30 grader och tillsätt löpe. En tesked brukar räcka men läs på löpeförpackningen och följ doseringen som står där.
3. Låt det stå tills ostmassa har bildats. Det brukar ta cirka en timme. Tryck försiktigt vid kanten av kastrullen med en sked så ser du när den vita massan håller ihop.
4. Skär massan i kuber i grytan, gör kuberna ganska små. Värm sedan försiktigt till 47 grader. Rör försiktigt under tiden. Värmen får grynen att släppa ut mer vassle så att de blir hårdare.
5. Skopa upp grynen med durkslag ur vasslen och skölj dem snabbt i iskallt vatten. Då får du bort ostfragment som kan förvandla din keso till en fast kaka senare.
6. Låt rinna av i kylen och skaka durkslaget då och då så att inte grynen klibbar ihop.
7. Blanda till sist med en skvätt grädde så att keson blir så krämig som du vill ha den.