Okategoriserade

Mozzarella

På bara en halvtimme

Tre ingredienser och det tar bara en halvtimme att göra mozzarella själv. Tycker man om att försöka sig på att göra något man inte brukar göra eller gjort tidigare.

  • 4 liter mjölk ( ju fetare desto saftigare ost )
  • 1,5 tsk citronsyra eller 0,5 dl citronsaft
  • 1 tsk löpe ( följ doseringen på flaskan )

Använd en rostfri kastrull och en matlagningstermometer

Häll mjölken i kastrullen och tillsätt citronsyran utblandad med 2 dl kallt vatten eller citronsaften blandad med 1 dl vatten. Syran från citronen behövs för att göra ostmassan härligt töjbar.

Värm mjölken till 37 grader och tillsätt löpen. Rör om och låt blandningen stanna. Ta grytan från plattan och vänta en stund tills ostmassan börjar skilja sig från löpen.

Använd en lång kniv och skär ostmassan i bitar. Det frigör mer av löpen från massan. Ställ tillbaka grytan på plattan och värm till 43 grader. Rör försiktigt under tiden.

Ta grytan från värmen igen och rör försiktigt några minuter. Ta upp massan med hålslev och lägg i ett durkslag. Pressa försiktigt så att vasslen rinner av.

Nu kommer det roligaste av allt. Lägg massan i en mikrosäker skål och värm den i mikrovågsugnen på full effekt 1 minut.

Vassle avgår och smeten blir töjbar. Häll bort vasslen och knåda. Smeten ska vara så varm som fingrarna tål. Värm igen om den hinner svalna innan du format den till fina bollar.