Bröd

Tips när du bakar glutenfritt bröd

Det finns lite knep som du ska tänka på

Att baka bröd själv och få börja dagen med ett gott nybakt bröd till frukost är något som många vill. Det finns mycket bröd man kan baka själv, både lättare och svårare. Vissa tycker att det kan vara lite svårt att baka glutenfritt bröd, att man måste tänka på många saker. Och visst kan det vara så, men jag kommer att ge dig tips när du bakar glutenfritt bröd så att du inte ska misslyckas.

Glutenfritt bröd

Alla kan inte vara bäst på allt, men man ska inte vara rädd att pröva sig fram. När man bakar glutenfritt bröd kan man misslyckas precis som med allting annat. En deg som är glutenfri måste man lära sig hur den ska kännas och beter sig.

glutenfritt

Att tänka på när du bakar

  • Glutenfria degar ska vara lite lösare och kladdigare så var lite mer sparsam med mjölet. Låt hellre degen vara lite mer kladdig istället för att tillsätta för mycket. Då blir brödet bättre när det sedan varit i ugnen.
  • Istället för att använda decilitermåttet när du ska mäta upp mjölet ska du använda en våg. Mjölet har en tendens att packas till om du använder decilitermåttet och då får du för mycket mjöl. Brödet blir då mycket torrare.
  • När du tror att du har arbetat ihop degen då den ser bra ut så arbeta hellre lite längre. Du ska minst arbeta med degen i fem till tio minuter. Helst med en degkrok.
  • Använd gärna en brödform när du sedan är klar med degen. Glutenfria degar flyter ganska lätt ut och då får du ett plattare och bredare bröd än vad du tänkt dig.
  • Är du orolig att brödet inte är klart så sätt in en termometer i mitten av brödet. När termometern visar 98-99 grader är brödet klart. 

glutenfritt