Ris och pasta

Ris är glutenfritt

Det finns både produkter som är helt glutenfria och produkter som finns alternativ till

I dag är det inte lika svårt hitta glutenfri mat i butikerna. Ris är glutenfritt bland annat såsom quinoa. Det finns en del olika sorters ris i butikerna :

  • vanligt ris
  • basmatiris
  • råris
  • viss del av risnudlar

ris är glutenfritt

Du slipper få ont i magen då ris är glutenfritt

Att ha glutenintolerans innebär att man kan få väldigt ont i magen. Man kan också bli trött men det skiljer sig lite från person till person. Denna tolerans kan inte gå över utan man får äta glutenfritt hela livet. Alla produkter som som är glutenfria får märkas med texten “glutenfri”. Det kan också stå “mycket låg glutenhalt”. Märkningen är likadan inom EU. Det finns också en symbol som produkter kan märkas med som kallas för “det överkorsande axet”. Är produkter märkta med denna ska det alltid finnas en kod. Det visar att produkten har blivit kontrollerad av det Svenska Ceilakiförbundet.

ris är glutenfritt

Det finns tester att göra hemma om man vill göra det.Det är ett enkelt test där man tar en droppe blod från ett litet stick i en utav fingertopparna. Då ser man om man har förhöjda halter av IgA-antikroppar. Om du har låtit bli att äta mat med gluten innan du gör testet kan testet bli negativt. Så ät mat med gluten i minst en gång om dagen i fjorton dagar för att testet ska ge ett bra resultat. Går du istället till läkaren blir det en mer ingående undersökning genom vävnadsprov genom gastrosokopi.

Det finns mer glutenfritt

Det finns en del olika pasta som också är glutenfritt. Det brukar vara gjort av majs- och rismjöl. Tänker man på kalorier ska man sluta tänka för vanlig pasta och glutenfri har i nästan samma mängd kalorier. Den glutenfria har mindre protein och lite mer kolhydrater än vanlig vetepasta.

ris är glutenfritt