Bakverk

Goda chokladbollar

Havregryn är glutenfritt

Vem tänker inte tillbaka på när man var liten och gjorde goda chokladbollar?! Jag kommer ihåg att man fick göra det både på dagis och fritids och man var lika lycklig varje gång. Ett riktigt barndomsminne. Idag när man är ute hittar man inte dom där små runda goda bollarna utan det finns bara en gigantisk chokladboll att köpa. Därför försöker jag göra dessa chokladbollar lite då och då. Inte bara ifall man har besök av barn utan också vuxna. För vad än folk säger så ser man ögonen lysa upp när det finns en tallrik av dom till fikat.

Dessutom är havregryn glutenfritt då havre både odlas, fraktas, mals och paketeras ordentligt så att det inte blandas med andra sädesslag som har gluten.

chokladbollar
Dessa chokladbollar gjorde jag när vi skulle ha barn som kom på fika.

Traditionella chokladbollar

Jag brukar göra traditionella chokladbollar utan krusiduller och andra ingredienser. Vill man så kan man byta ut vattnet mot till exempel starkare kaffe. Det finns också flera recept där man har både kakao och smält choklad i eller om man vill använda annan topping på som hackade hasselnötter, strössel eller vad man nu tycker om. Jag är inte ett så stort fan av kokosflingor så jag brukar använda pärlsocker.

 

Här kommer recept på traditionella chokladbollar:

  • 5 dl havregryn
  • 100 g smör som är rumstempererat
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 2 msk vatten

Om man vill ha lite “finare” chokladbollar kan man köra havregrynen en stund i en mixer. Annars är det bara att röra ihop smör och socker. Ska man göra många och dubblar receptet så kan man använda en elvisp för att få ihop det lättare.

När man fått in allt socker i smöret så tillsätter man resten av ingredienserna och ser till att det blir blandat ordentligt.

Hur stora chokladbollar man sedan gör är upp till en själv. Jag gör hellre lite mindre så att man kan ta fler. Och garneringen är en smaksak-kokosflingor, pärlsocker eller något annat.

chokladbollar
Mina chokladbollar rullar jag i pärlsocker