Välkommen att ställa ut på Svenska Dryckesmässors vin & delikatessmässor! Här får du
nyttig information som är bra att veta innan du bestämmer dig att ställa ut.
Våra vin & delikatessmässormässor
Idag arrangerar vi fem vin och delikatessmässor i städerna Karlstad, Göteborg, Uppsala, Västerås
samt Linköping. Mässorna är i varierande storlek och har ett besöksantal mellan 3000-8000 besökare på två dagar.
Placering och plats
På samtliga våra mässor (med undantag för Göteborg Vin & Deli) så har vi gjort det så enkelt som
möjligt för dig som utställare. Här kan du hyra ett (eller flera) bord istället för bara en plats. Bordet
står redo när du anländer till mässan med vit duk och eluttag. Bordet är 180×80 cm och duken byter
vi självklart ut till lördagens öppning. På Göteborg Vin & Deli hyr du endast plats inkl. montervägg.
Inredning till platsen går att hyra av Svenska Mässan. Prislista hittar du här!
Utbud
Vi bjuder in vin- och dryckesproducenter/importörer, spritleverantörer, bryggerier, charkuterier,
osttillverkare, chokladtillverkare, lokala producenter, vinklubbar m.fl. OBS! Endast processade
delikatesser.
Dryckeskuponger
För att få provsmaka alkohol på mässorna betalar besökarna med dryckeskuponger. Kupongerna
finns i värdena 10 kr, 20 kr och 40 kr. Minsta betalning per provsmak är 10 kr. För en dyrare produkt
tar ni fler kuponger. Detta kommunicerar vi även till våra besökare så att de förstår att det kostar
mer för en dyrare produkt.
För dig som serverar och säljer delikatesser eller andra produkter välkomnar vi att även ni tar emot
kupongerna som betalmedel. Självklart får ni använda er av andra betalmetoder också.
Efter mässan lämnar ni in era inlösta kuponger till oss. Vi räknar dem åt er med hjälp av en sedelvåg
och behåller kupongerna. Ni får därefter med er hem ett fakturaunderlag på alla era inlösta kuponger
som ni sedan har som underlag för fakturering.
Det är ”arenan” mässan äger rum på som står för alkoholtillståndet vilket gör att det är dit du skickar
din faktura för kupongerna samt redovisar din alkoholtillgång på mässan.
För dig som serverar alkohol erhåller ni 75% av kupongintäkterna. För dig som serverar/säljer
delikatesser eller andra produkter erhåller ni 100% av kupongintäkterna.
Provsmakning
Utställare som serverar alkohol får endast sälja så kallade provsmak, inte hela glas eller flaskor.
Ett provsmak får max vara: sprit 2cl vin 5cl öl 10cl
Is & kylning av dryck
På samtliga mässorna så står vi för isen. Ska du servera drinkar eller behöver kyla dina drycker så har
vi personal som levererar in till din monter under hela mässan. Det enda du behöver ta med dig är
något att förvara isen i.
Utställarlounge och lunch
På samtliga våra mässor finns det tillgång till en utställarlounge där du som utställare får chansen att
utnyttja. Här får du chansen att få en paus från mässan och ta för dig av kaffe och frukt mm. På
mässorna serveras det även en utställarlounge under mässan som går att köpa till.
Utställarhotell
I de flesta städerna har vi ett samarbete med ett eller flera hotell som du som utställare har chansen
att boka rum på för ett förmånligare pris.
Entrépris
Entrépriset varierar på våra vinmässor mellan 200-280 kr i de olika städerna. I priset ingår ett
vinprovarglas samt garderob (förutom Uppsala Vin & Deli)
Marknadsföring
I samtliga städer samarbetar vi med lokala aktörer för att nå ut till så många som möjligt. Största
delen av marknadsföringen lägger vi i den staden vi arrangerar mässan med omnejd.
Kassaregister
Vid årsskiftet 2013/2014 skedde en förändring i Skatteförfarandelagen som innebär att du som
näringsidkare och bedriver torg- och marknadshandel måste använda kassaregister. I torg- och
marknadshandel ingår även tillfällig handel som exempelvis försäljning vid mässor.
Lagen stadgar att ”Den som i näringsverksamhet säljer varor eller tjänster mot kontant betalning
eller mot betalning med kontokort ska använda kassaregister”.
En tanke om “Vill du ställa ut på Vin och Deli mässan?”