Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

DUKA UPP FÖR AFTERNOON TEA!

Att då och då unna sig att bara sitta och dricka te i en timme kan vara en bra motvikt till dagens stressade samhälle. Livet är här och nu – passa på att stanna upp och njuta en stund!

Wouldn’t it be nice with a cup of tea?

Inget land i världen importerar så mycket te som Storbritannien. Bara i London dricks varje dag 20 miljoner koppar te.

Traditionen med afternoon tea sägs ha introducerats av Anna, sjunde hertiginnan av Bedford en sen eftermiddag runt 1840. På den tiden åts en rejäl frukost, medan lunchen var väldigt lätt. Middagen serverades inte förrän framåt åtta–nio på kvällen. Anna började servera te med tilltugg för att tysta den kurrande magen. Ryktet spred sig, och allt fler anslöt sig till vanan, tills afternoon tea slutligen blivit en vana i hela Storbritannien.

Traditionellt serveras en kanna te, med tillval som socker, mjölk och citron. Till det erbjuds små trekantiga smörgåsar – gurksnittar är obligatoriskt – följt av scones med smör och marmelad och därefter söta bakverk.

Att brygga te, en konst i sig

Fyll en kastrull med kallt, syrerikt kranvatten. Värm på spisen tills små bubblor börjar synas, 92–96 grader. Vatten som kokar tar inte vara på teets arom på samma sätt. Förvärm en tekanna. När tevattnet är tillräckligt varmt häller du ur uppvärmningsvattnet och fyller på med tevattnet och därefter tebladen. Om du använder tepåsar eller en tekula lägger du däremot i dem innan du häller på tevattnet med full kraft så det hjälper till att dra ur smaken. Sätt på locket och låt dra i 3–5 minuter, beroende på tesort och önskad styrka.

Det är inte ovanligt med en tehuva över kannan för att hålla teet varmt, men kineser och japaner menar att det gör teet bittert. Om  man vill njuta länge av teet kan man medan man väntar på att teet ska dra färdigt värma mer tevatten som man häller upp i termos eller en annan tekanna. Det går bra att använda samma teblad en gång till. Kineserna menar att andra bryggningen till och med är godast!

Värm gärna även tekopparna med varmt vatten före servering, så att inte teet svalnar så fort. Om man vill ha mjölk i teet hälls den i först, då det sägs förhöja smaken ytterligare. Om man vill ha socker och/eller citron tillsätts de efter teet. Obs! Mjölk och citron används aldrig samtidigt, då smakerna skär sig.

Enkla gurksnittar

Bred philadelphiaost på några skivor vitt bröd, lägg på ett tunt lager skivad gurka, salta och peppra och lägg på en till brödskiva. Lägg i press en liten stund. Kantskär och dela i trekanter.

Engelska scones

Engelska scones är olika de svenska. De bakas med smör och grädde och får en fin konsistens. Det här receptet räcker till 6 scones.

Du behöver:
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
50 g rumsvarmt smör
1 ½ dl vispgrädde + 2 msk till pensling

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.

Nyp ihop de torra ingredienserna med matfettet. Tillsätt grädden och knåda ihop.

Platta ut till en cirka 2 cm tjock platta, och ta ut 6 rundlar med ett en bakform eller ett uppochnedvänt glas. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och pensla med grädden. Grädda tills de fått fin färg, cirka 10 minuter.

Servera varma. Dela dem på hälften och bred på smör och marmelad – man brer endast på den del som man tänker stoppa i munnen, så det är lämpligt att var och en lägger över smör och marmelad på sin assiett att ta av.

Boiled fruitcake

Den här tunga fruktkakan bakas med fördel ett par dagar i förväg, så den hinner mogna.

Du behöver:
450 g blandad torkad frukt
2 ½ dl råsocker
2 ½ dl vatten
100 g smör
3 ägg
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
½ tsk mald ingefära
½ tsk mald kryddnejlika

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Skär frukten i grova bitar. Lägg frukt, vatten, socker och smör i en kastrull. Koka upp och låt det sjuda i 15–20 minuter, Låt svalna.

Häll blandningen i en skål och vispa i äggen. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor i en annan skål och rör ned i fruktblandningen. Häll i smord och bröad kransform och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme och 15 minuter.

Lemon cake

En citronkaka med riktigt mycket citronsmak, och krämig glasyr som ger fin kontrast till en kopp starkt te.

Du behöver:
100 g smör
2 dl socker
2 citroner, rivet skal och saft av
2 stora ägg
3 dl extra fint vetemjöl med bakpulver
4 msk mjölk

Till glasyren:
200 g cream cheese
2 dl florsocker

Till dekoration:
kanderad mimosa, eller strimlor av citronskal

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund form.

Rör smör, socker och citronskal fluffigt. Rör i äggen, ett i taget, och blanda väl.

Rör försiktigt i mjölet, lite i taget. Tillsätt mjölken och blanda. Fördela smeten i formen. Grädda i 45–50 minuter.

Ta ut kakan och låt den svalna en aning. Stick små hål i toppen med en provsticka eller tandpetare, och häll över citronsaften. Vira in i folie så att saftigheten bevaras.

Rör ihop cream cheese och florsocker. Bred över kakan, och dekorera med mimosa eller citronskalsstrimlor.

Du kan också …

Recepten ovan är förstås bara förslag. Det viktigaste är att få sitta stilla en stund och bara njuta. Devon Cream Tea är en variant där man bara serverar scones med clotted cream och marmelad. High Tea serveras längre framåt kvällen och är mer middagslik, med tillbehör som till exempel kokta ägg, en kycklingsallad, skinka och köttpaj. Engelsmännen själva varierar mellan olika tillfällen och årstider, så välj de tillbehör du tycker om.

Lämna ett svar

Till startsidan