Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Ålandspannkaka att njuta av i sommar

En fantastiskt god pannkaka med smak av kardemumma. Ålänningarna serverar efterrätten med katrinplommonkräm och grädde. Som görs på mannagryn.

Ålandspannkaka

1 l mjölk, Standard

1,5 dl mannagryn

1 dl vetemjöl

3 st ägg

1 dl socker

0,5 tsk salt, syrlig

2 tsk kardemumma

50 gram smör

Sviskonkräm

1 l vatten

1 dl saft

20 st Sviskon , Torkade Plommon

1 dl socker

1 st kanelstång

3 msk potatismjöl, utrört i lite vatten

 

Tillagning

1. Mjölet, saltet och kardemumman tillsätts (om smeten är för tjock tillsätts mer mjölk). Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smeten. Klicka på smöret. Grädda i 200° ca 40-60 minuter.

2. Sviskonkräm

3. Blötlägg de torkade plommonen någon timme vid behov. Koka dem i blötläggningsvattnet tillsammans med saften och kanelbiten.

4. Tillsätt sockret. Rör ut potatismjölet i lite vatten och avred krämen. Ge krämen ett hastigt uppkok och låt den svalna något före serveringen.

5. Servera med sviskonkräm (eller sylt) och vispgrädde (snömos.

Lämna ett svar

Till startsidan