Okategoriserade

Rotfrukter – morötter

Gott och nyttigt

Det finns mycket rotfrukter i butikerna nu. Och med morötter kan man göra mycket – koka, steka, rosta och baka med. Och har du inte gjort det förut så tycker jag du ska prova.

Har du svårt att få barnen att äta grönsaker ? Då kan du riva ner morötter i tex köttfärssås – den blir både saftigare och nyttigare då. Eller varför inte baka en morotskaka eller muffins med god glasyr på.

12 stycken ca – beroende på storleken du använder till dina muffinsformar. Mini, mellan eller stora !

  • 50 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl finrivna morötter

Glasyr:

  • 75 g smör
  • 3 dl florsocker
  • 100 g philadelphiaost
  • 1.5 tsk vaniljsocker
  • 1 msk pressad citronsaft

  1. Vispa smör och socker pösigt. Vispa ner äggen, ett i taget.
  2. Blanda mjöl, kanel, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ner detta i äggsmeten. Blanda ner morötterna.
  3. Ställ muffinsformar i en muffinsform så håller dom formen och jäser rätt upp istället för att vidga sig. Häll smeten i formarna och grädda i 15–20 minuter. Kontrollera med en provsticka att de är klara. Låt svalna.

Glasyr

  1. Vispa alla ingredienser till glasyren till en fluffig smet. Bred ut glasyren på de avsvalnade muffinsen