Okategoriserade

Har ni provat kalljäst?

Vem vill inte ha nybakat bröd på morgonen

Varför inte göra degen på kvällen och låta den jäsa i kylskåpet under natten ?! Och medans ugnen blir varm på morgonen så förbereder du brödet innan det läggs på en plåt.

  • 8,5 dl glutenfri mjöl
  • 10 g jäst
  • 4 dl kallt vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung eller sirap
  • 2 msk rapsolja
  • 3 msk olivolja

På kvällen

Häll vattnet i en bunke och smula ner jästen. Rör till jästen har löst upp sig.

Tillsätt salt, honung, olja och rör om innan du tillsätter mjölet lite i taget tills du får ihop degen.

Smörj en bunke med olivolja och lägg ner degen. Täck bunken med plastfolie och ställ in den i kylen över natten.

På morgonen

Ta upp degen på mjölad bänk och vik den två gånger över sig själv. Forma till ditt bröd och lägg brödet på mjölat bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 – 40 minuter.

Under tiden värmer du upp din ugn till 225 grader med en plåt i mitten i ugnen.

Lägg försiktigt brödet på den varma plåten med bakplåtspappret under. Snitta försiktigt brödet med önskat mönster och sätt in i ugnen.

Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet i 40 – 50 minuter. Låt brödet svalna utan bakduk.