Okategoriserade

Gravad lax

Det är enkelt att göra själv

Istället för att köpa färdiggravad lax i affären kan du grava din lax själv. Och det är mycket enkelt att göra själv. Mycket dill behövs det och sen kan du smaksätta din lax med vad du själv tycker är gott.

Du behöver inte köpa en hel laxsida om du vet att du inte kommer att göra av med allt. Köp en bit som du kommer att göra av med – gärna med skinnet kvar. Och har den inte varit frusen kan du frysa in laxen över natten om du köpt färsk.

Du kan smaksätta din lax med några matskedar av gin, whiskey, calvados, rom, vodka eller annan valfri sprit. Tillsätt det tillsammans med salt och socker i början av gravningen.

Till tex 1 kg lax blandar du 0,5 dl salt och 0,5 dl socker med 1 tsk mald vitpeppar.

Häll på din smaksättning och salt och sockerblandningen och en massa hackad dill.

Täck formen med plastfolie och ställ in i kylen.

Vänd laxen i formen dagen efter. Du kan låta den stå i 2 – 3 dagar.

Sen är det bara att ta ur laxen och skiva upp den.