Egen nutella
Chokladkräm
Det är inte så svårt att göra egen nutella eller chokladkräm. Man kan kalla det för hasselnötskräm också om man vill då den innehåller hasselnötter.
Om du gör nedan recept så får du ungefär 5 dl kräm att ha i en burk. Sen kan du använda den till vad du vill – på smörgåsen, på pannkakor, i fyllning i ditt bak eller bara ta en sked när du är sugen.
- 400 g hasselnötter
- 200 g mörk choklad – mörk 55%
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk flingsalt
- 2 msk honung
- ev florsocker
- Sätt ugnen på 200°.
- Lägg nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem mitt i ugnen ca 12 min.
- Hacka och smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Låt den svalna.
- Låt nötterna svalna något. Lägg dem i en kökshandduk och gnugga bort det mesta av skalet.
- Lägg nötterna i en matberedare och mixa dem till en slät massa.
- Tillsätt choklad, honung, vaniljsocker och salt och mixa snabbt ihop. Tillsätt eventuellt florsocker om du vill ha nutellan sötare.