Även kallad tusenbladsdeg
Det har varit lite diskussion om smördeg. Både när man gör det själv och dom som finns i butik att handla och som redan är klara. För att göra egen smördeg så krävs det “riktigt” smör och lite tålamod. Så vad är egentligen smördeg? Smördeg kan man kalla också för tusenbladsdeg och det är för att det är tunna, tunna lager av deg som är vikta många gånger. Degen innehåller smör, mjöl, vatten och lite salt så ingredienserna är inte så avancerade utan det är vikningen som tar lite tid. För ju fler lager man viker ju frasigare blir det då själva bakverket separerar vid gräddningen.
Vad är egentligen smördeg?
Skillnaden mellan mördeg och smördeg som många blandar ihop är att en smördeg är inte söt som en mördeg är. Det som är viktigt när man gör en smördeg är att alla ingredienser ska vara kalla. Här kommer ett enkelt recept på smördeg.

Tänk på att ta smöret från kylskåpet och använd det och inte låter det stå framme innan. Sen blandar du 4 dl mjöl, 1 dl vatten och hälften av smöret som är 125 g smör till en det. Lägg in degen i kylen och låt den vila i trettio minuter. Efter det kavlar du ut degen till en kvadrat som är ungefär trettiofem gånger trettiofem centimeter. Hyvla eller skiva det resterande smöret som är 125 g och lägg på halva degplattan. Vik över degen över smöret och kavla ut degen igen, men lite större denna gång. Ungefär fyrtio gånger tjugo centimeter. Du måste se till att inget smör syns runt kanterna. Nu viker du ihop degen i tre delar åt ena hållet och två delar åt andra hållet och låter det vila i kylskåpet i ungefär femton minuter. Nästa gång du kavlar så ska den bli tunnare och ungefär trettio gånger sextio centimeter.
Vad gör man med smördegen sen?
Man kan absolut frysa smördeg så man har tills man vill göra några bakelser eller vad man nu planerat att göra med den. Det finns en del att göra med smördeg både som till tilltugg till en drink, till paj eller olika bakverk. Nått som är jättepopulärt är att göra croissanter. Det är gott både till kaffet och till frukost med lite sylt eller choklad.
Croissanter kan man fylla också om man vill. Det gäller bara att ha lite fantasi och ta det man tycker om eller har hemma såsom vanilj, choklad som Nutella eller nån sylt. Nått annat som man kan göra med smördeg är napoleonbakelse. Den ska vara frasig men samtidigt god och det finns en del recept på nätet som man kan följa. Då finns det också recept på blixtsmördeg att göra så man slipper vika och vika. Det finns till och med en dag då man “firar” just Napoleonbakelsens dag och det är den 17 november. Bakelsen är en svensk variant av ett franskt bakverk som kommer från Frankrike som heter just Mille-feuille och som betyder tusen blad. Därav tusenbladsdeg eller smördeg med vaniljkräm, grädde och sylt.