Glutenfria bakverk

Glutenfritt mjöl

Använd lite mindre mängd

När man inte kan laga mat med gluten finns en del glutenfritt mjöl som man kan använda istället. Gluten finns i många produkter såsom bröd, flingor, pasta, välling och gröt. Det kan också finnas i vissa såser, korvar och till och med fiskpinnar. Då kan du istället använda potatis, ris, majs eller quinoa. Det som är mest likt vanligt vetemjöl är havremjöl. Det enda man ska tänka på då är att använda lite mindre. Står det till exempel fem deciliter kan man ta fyra.

Glutenfritt mjöl

Det finns flera sorter av glutenfritt mjöl

Ett glutenfritt mjöl som man kan använda är rismjöl. Det är skalat och torkat långkornigt ris som har blivit malt. Det är dessutom lättsmält för dom som har känsliga magar och har en neutral smak. Mjölet passar utmärkt till att baka bröd och bullar eller göra pannkakor och våfflor då detta mjöl binder ihop smeten bra och gör allt frasigt.

Det finns andra mjöl som är glutenfritt: majsmjöl, potatismjöl och bovetemjöl. Det finns glutenfri mix som du kan använda också och då en deciliter vetemjöl väger 60 gram så kan du byta ut detta mjöl enligt recept. Står det till exempel två deciliter vetemjöl använder du glutenfri mix med etthundratjugo gram.

Glutenfritt mjöl

Här kommer ett exempel på ett glutenfritt recept på pajdeg till mat:

  • 125 g smör
  • 3 dl glutenfrit mjölmix
  • 1 ägg
  • 1 msk kallt vatten

Antingen gör du degen för hand eller så kör du det i en matberedare. Fördela smöret i mjölmixen tillsammans med ägget. Arbeta ihop degen och tillsätt vattnet om degen är för torr. Sen är det bara att trycka ut degen i din form, nagga den och ställ i kylskåpet i femton minuter. Förgrädda pajskalet i tvåhundra grader i ca tio minuter. Fyll skalet med det du tycker om som till exempel skinka, purjolök, broccoli eller andra grönsaker plus en äggstanning. Grädda i trettio minuter eller tills den fått fin färg och äggstanningen är klar.